Corfu

Het Cosmopolitische eiland Kerkyra (Korfoe of Corfu) is waarschijnlijk het bekendste Ionische eiland en een van de populairste bestemmingen van de Middellandse Zee. Het trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen en is een vakantieparadijs. Het heeft en enorme culturele erfgoed, een prachtige natuur, een ideaal klimaat, schitterende stranden en veel bijzondere  bezienswaardigheden.  Corfu heeft een oppervlakte van 591 km, de lengte van de is 217 km.

De Grieken noemen het eiland Kerkyra. De naam is afgeleid uit de naam Korkyra dat volgens de Griekse mythologie een vrouw was waar Poseidon op verliefd is geworden.  Poseidon en Korkyra kregen samen een zoon, Faiakas, die het koninkrijk der Faiaken stichtte.

Kerkyra staat in het buitenland bekend vooral als Corfu of Korfoe vanwege de twee acropolissen van het eiland gelegen op twee heuveltoppen (corfés = toppen in het Grieks) in de stad Kerkyra. De andere oude naam was Drepanon (zeis) vanwege de vorm van het eiland.

Corfu in het noordwesten van Griekenland en vormt de zeegrenzen van Griekenland met buurland Italië en Albanië. Door haar strategische ligging was Corfu het twistpunt onder veroveraars. De Venetiaanse, Franse en Britse regeringen lieten sterke elementen achter van de westerse cultuur die zich uiteindelijk vermengde met de Griekse identiteit van het eiland.

Pas in 1864 werd Corfu onderdeel van Griekenland. De bijdrage van het eiland aan onderwijs, literatuur, kunst en politiek was enorm. In 1824 werd de Ionische Academie, de eerste universiteit van Griekenland, op het eiland gesticht, gevolgd door de eerste Griekse filharmonische band in 1840. Geen wonder dat er vandaag 20 filharmonische bands in Corfu zijn.