Kerken in Corfu stad

De kerken van Corfu

De inwoners van Corfu zijn vrome mensen. Er zijn veel kerken op het eiland en de orthodoxe Pasen wordt gevierd op een bijzondere traditionele manier. De beschermheilige van de stad is Agios Spyridon, die volgens de overlevering in 1629 de lokale bevolking van de pest heeft gered.

Wanneer je op Corfu bent, breng zeker een bezoek aan de Agios Spyridon-kerk, het religieuze hoogtepunt van de Corfioten. De kerk heeft de hoogste klokkentoren van de stad en in de kerk is een marmeren iconostase (templon), prachtige muurschilderingen en religieuze erfgoedvoorwerpen. De heilige relikwieën van de heilige (skinoma) worden bewaard in een verguld heiligdom bezaaid met edelstenen.

Op Palmzondagochtend worden de heilige relikwieën in de voorste gelederen geplaatst van een processie die door de stad gaat, begeleid door de 20 filharmonische bands uit Corfu.

  • De Kerk van Agios Spyridon, de belangrijkste kerk van Corfu sad. Agios Spyridon is beschermheilige van de stad, volgens de overlevering heeft hij in 1629  de lokale bevolking van de pest heeft gered.
  • Panagia Antivouniotissa, in de wijk Mouragia. Het “geschilderde” wandtapijt en de gedecoreerde panelen en houtsnijwerk zijn bijzonder interessant. Hier bevindt zich het Byzantijnse museum, met een aanzienlijke collectie iconen van de Kretenzische kunstschool.
  • Panagia Spiliotissa (1577), gelegen aan de haven van Corfu. In deze basiliek bevindt zich de 15e-eeuwse icoon van Panagia Dimosiana dat aan beide zijden is geschilderd.
  • Panagia ton Xenon, gebouwd door de monnik Nikodimos in het begin van de 18e eeuw.
  • Agios Ioannis Prodromos (16e eeuw), in Sternes. Het is een basiliek met een houten dak en mooie muurschilderingen.
  • De Pantokrator, een kerk die bekend staat om zijn prachtige marmeren iconostase.
  • Agios Nikolaos ton Geronton (16e eeuw), in de wijk Campiello; de gebeeldhouwde iconostase is een van de oudste in de stad.
  • Panagia Kremasti, waar je een marmeren iconostase en opmerkelijke iconen ziet. Een prachtige Venetiaanse put siert de binnenplaats

Er zijn nog drie katholieke kerken: San Giacomo en San Cristoforo (bij het stadhuisplein), het Agios Frangiskos-klooster en de kerk Panagia tis Tenedou. De Joodse synagoge ligt in de buurt van het nieuwe fort en het historische centrum van de stad.