Corfu stad

In Corfu stad leven ongeveer 30.000 inwoners. De stad is verdeeld in de oude stad of ‘Xopoli’, tussen het oude en nieuwe fort, en drie nieuwe buitenwijken: Mantouki naar het noorwesten; Saroko tussen de heuvels van Avrami en Sotiras;en Garitsa in het zuiden aan het zuidelijke strand. Het historische centrum ligt in de oude stad en is omgeven door de versterkte muren. De stad heeft een eigen unieke architecturale stijl, met hoge gebouwen die uit meerdere verdiepingen bestaan en smalle geplaveide steegjes, die door de locals kantounia genoemd worden en veel grote en kleine pleinen. Al wandelend door de steegjes zie je de was hangen tussen de gebouwen over de steegjes heen. Het is het grootste bewaarde middeleeuwse stadje van Griekenland en een van de mooiste in de Middellandse Zee; vanaf 2007 staat Corfu stad op de lijst van de UNESCO Werelderfgoedsites.

Een wandeling door de stad – De bezienswaardigheden

De Esplanade
Een van de mooiste plekken van de stad is de Esplanade (Spianada). Dat is het centrale plein van de stad en een van de grootste en meest indrukwekkende pleinen van heel Griekenland. Dit is de populairste plaats voor inwoners en bezoekers om rond te slenteren en op een bankje of een terras genieten van de unieke sfeer. Het is ook de plaats waar de meeste culturele evenementen plaatsvinden, bijvoorbeeld allerlei concerten, religieuze processies, parades en zelfs cricketwedstrijden (op het gazon).

Pentofanaro
Tegenover Spianada bevindt zich Pentofanaro, de favoriete ontmoetingsplaats van de skateboarders, het Monument voor de eenwording van de Ionische eilanden en Griekenland, de Venetiaanse cisterne en het paviljoen van de filharmonische bands dat tijdens concerten onderdak aan hen biedt .

Liston
Liston, een van de beroemdste gebouwen in Spianada, wordt gekenmerkt door de indrukwekkende bogen. Het werd gebouwd door de Franse ingenieur Lesseps tijdens het bewind van de Franse imperialisten. Het is gebouwd in de stijl van de Rue Rivoli-gebouwen in Parijs. In het gebouw zijn banketbakkers, cafés en elegante winkels. Liston is favoriete ontmoetingsplaats voor zowel inwoners als toeristen.

Het paleis van de heiligen Michael en George
Dit paleis is in 1819-1823 gebouwd volgens de georgiaanse bouwstijl. Het heeft weelderige decorelementen, grote toegangspoorten en een Dorische zuilengalerij. Het paleis diende als de residentie van de Britse Lord High Commissioner van de Ionische eilanden Senaat en van de meest vooraanstaande Orde van St-Michael en St-George. Tegenwoordig herbergt het het opmerkelijke Aziatische Kunstmuseum met ongeveer 10.500 kunstobjecten uit India, China, Korea, Pakistan, Japan, gedoneerd door privéverzamelaars en de Gemeentelijke galerij waar kunstwerken van Corfiotische kunstenars te zien zijn uit de 19e en 20e eeuw.

Reading Society en poort van San Nicolo
De bibliotheek van de Corfu Reading Society. Deze is 1836 opgericht, het is de oudste culturele instelling van het moderne Griekenland. Het bezit 30.000 boeken in verschillende talen, meestal gewijd aan de Ionische eilanden. Tegenover de Reading Society, onder de hoofdweg bij de bai van Faliraki, bevindt zich de poort van San Nicolo evenals een strand – voorheen een privéstrand – met de naam “Aleko’s badplaats”.

Het oude Fort
Het oude fort is gebouwd op een schiereiland tegenover de Esplanade. Vestingwerken begonnen al in de Byzantijnse tijd en werden voltooid door de Venetianen die het schiereiland in een eiland veranderden door de gracht Contra Fossa te bouwen. Een indrukwekkend bruggetje verbindt het fort met de stad. Opmerkelijke monumenten op het fort zijn: de hoofdingang; de wallen van Savorgnan, Martinengo en Mandraki; de wachttorens op land en zee; de basiliek uit 1840 van Agios Georgios gebouwd alsof het een oude Dorische tempel is. Wat is hier nog meer te zien? Enn oude katholieke kapel, de oude gevangenis, de Britse barakken, het Britse ziekenhuis, de vuurtoren, de klokkentoren, de Centrale Gemeentelijke Bibliotheek en de Geschiedenisarchieven.

Het nieuwe fort
Het nieuwe fort is in 1576 gebouwd. Hier zijn Britse barakken, galerijen, gewelfde passages, bastions, geschutsopstellingen en inscripties in het Latijn op de muren te zien. Vanaf kun je  genieten van een panoramisch uitzicht op de zee en het historische stadscentrum. Hier bevindt zich ook het Keramiek Museum en een openluchttheater.

Het Stadhuisplein
Het Stadhuisplein is het belangrijkste plein van tijdens de Venetiaanse tijd. Het is omgeven door opmerkelijke gebouwen zoals de Loge van de Edelen (“Loggia dei Nobili”, 1663) die in 1720 verbouwd is naar het San Giacomo Theater, om het huidige stadhuis te zijn. Hier bevinden zich ook de katholieke Metropolitaanse Kerk van San Giacomo en San Cristoforo, dit was de verblijfplaats van de katholieke aartsbisschop. Vandaar is het een vestiging van de Griekse Nationale bank.

Overige bezienswaardigheden

  • Campiello, de oudste wijk van Corfu. U kunt de kerk Panagia i Kremasti en het plein met de Venetiaanse bron bezoeken.
  • Mouragia, een van de meest schilderachtige buurten van de stad. Volg Arseniou Street (beginnend bij de oude haven en eindigend bij St Michael en St George Palace, op het centrale plein).
  • Op Arseniou Street 1 stuit je op Dionysios Solomos Museum, het voormalige huis van de dichter die het Grieks volkslied schreef en daar bijna 30 jaar woonde tot aan zijn dood in 1857.
  • Het oude Prefectuurgebouw, in Mouragia. Het is een uitstekend neoclassicistisch gebouw ontworpen door architect Ioannis Chronis. Het is gebouwd op de plaats van het huis waar Ioannis Kapodistrias, de eerste gouverneur van Griekenland, was geboren.
  • Het Ionische parlement (vlakbij de hoek van Moustoxydi en Zampeli-str) waar de unie van de Ionische eilanden met Griekenland is gestemd. Dit neoclassicistische gebouw is ontworpen door architect Ioannis Chronis en gebouwd in 1854.
  • Het archeologische monument van Menekrates, in Garitsa, gemaakt van uitgehouwen stenen en met een archaïsche inscriptie waarin Menekrates wordt genoemd als een consul uit het huidige stadje Galaxidi.
  • Het klooster van Platytera in Mantouki, versierd met indrukwekkende muurschilderingen, iconen en andere waardevolle erfgoeditems. Het is ook de laatste rustplaats van Kapodistrias. Hier zijn een aantal goede taverna’s in de omgeving.
  • Spilia, een gebied in de oude haven.
  • De Joodse wijk, waar de Joodse inwoners van de stad altijd hun winkels hebben gehad.
  • Het Archeologisch Museum dat vondsten tentoonstelt uit archeologische vindplaatsen in de stad; de meest indrukwekkende is het enorme Gorgo-fronton van de Dorische tempel van Artemis.